Urfa Gezilecek Yerler Listesi

Tarih içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirlerimizden birisi de şüphesiz ki Urfa’dır. Urfa’nın bu medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklı olarak bünyesinde pek çok tarihi eseri de bulundurmakta.

Tarih içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirlerimizden birisi de şüphesiz ki Urfa’dır. Urfa’nın bu medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklı olarak bünyesinde pek çok tarihi eseri de bulundurmakta. Muhteşem mimariye sahip olan yapıları yakından görmenizi öneriyoruz. Çeşitli yerlerde gezerken tarihi hakkında daha yakından bilgi sahibi olabilmeniz de mümkün hale gelecek. Aynı zamanda kültürel dokusunu da yakından izleyebileceğiniz Urfa gezilecek yerler açısından çok geniş yerlere sahip. Urfa gezilecek yerler listesini sizlerle buluşturuyoruz. Geziye çıkmadan önce mutlaka yazımızı okuyup detaylı bilgi edinmelisiniz.

Balıklıgöl

Balıklıgöl turistik yerler içerisinde yerini almakta. Muhteşem bir görünüme sahip olan Balıklıgöl, Urfa içerisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi. Çevresinde yer alan restoran ve kafelerde oturup soluklanma fırsatını da tadabilirsiniz. Ayrıca gölün manzarası içerisinde Rizvaniye Cami de yer alıyor.

Aynzeliha Gölü

Balıklıgöl’ün içerisinde yer alan farklı bir göl Aynzeliha Gölü olarak isimlendirilmiştir. Bu göl daha küçük bir yapıya sahiptir. Urfa Kalesi’nin hemen önünde bulabileceğiniz göl tekne gezileri yapabileceğiniz bir alana da ev sahipliği yapmakta. ‘’Zeliha’nın Gözü’’ anlamına gelen göl hakkında çeşitli efsaneler de yer almakta. Urfa’nın yerli halkı tarafından hafta sonlarında tercih edilen yerlerden birisidir.

Rizvaniye Cami

Mimari açıdan görenleri kendisine hayran bırakan bu cami, merkezde yer alan yapılar arasındadır. Osmanlı valisi tarafından yaptırıldığı bilinen cami 1716 yılında tamamlanmıştır. İbadete açık olan cami, ibadet için tercih edilebileceği gibi gezme açısından ibadet saatleri dışında gezilmesi gereken yerler arasında.

Halil-Ür Rahman Cami

Bu caminin diğer bir ismi de Döşeme Cami olarak bilinmekte. Cami olarak adlandırılsa da bir külliye olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. İçerisinde mezarlık ve medrese de yer almakta. Bizans döneminden kalma bir yapı olan bu cami, Eyyübiler zamanında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlk oluşum şekli ise kilisedir. Tarihi yapılara merakı olan kişiler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir cami olduğunu söylemeliyiz.

Eyyüp Peygamber Makamı

Sabrı ile bilinen Hz. Eyyüp’ün bu makamı Şanlıurfa’da yer alan yapılar arasında. İçerisinde bir mağaranın da yer aldığını söylemek mümkün. Özellikle de mağara içerisinde yer alan suyun şifalı olduğuna inanılmakta. Su kuyusu ile birlikte Eyyüp Peygamberin sırtını dayamış olduğu sabırtaşı da maka içerisinde yer alan unsurlar içerisindedir.

Şanlıurfa Kalesi

Muhteşem bir yapı örneği olan Şanlıurfa Kalesi, Urfa’nın simgelerinden birisidir. Dambak Tepesi’nde yer alan bu tepeye çıkarsanız muhteşem manzarayı görmeniz de mümkün olacak. M.Ö 2000 yılında aslında bir yerleşim yeri olarak kullanılan bu alan sonrasında kaleye ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Kalenin içerisini ziyaret edebilme olanağına da sahipsiniz. Belli bir ücret karşılığında kale içini görebilirsiniz. Balıklıgöl içerisinde bulunan bu yapı ulaşım açısından da oldukça kolaydır. Geziniz sırasında değerlendirmeniz gereken yerlerden birisi.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Urfa’nın tarih açısından çok önemli bir şehir olduğunu söylemiştik. İçerisinde pek çok medeniyeti bulundurduğu için arkeolojik kazılar sırasında bu medeniyetlere ait pek çok eser de çıkarılmış. Bu eserler Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Ayrıca ünlü olan ‘’Balıklıgöl Adamı’’ da en eski ve gerçek olan heykel unvanı ile bu müzede bulunmakta. Belli bir ücretle müzeye giriş yapabilmeniz mümkün.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Arkeoloji Müzesi’ni gezdikten sonra bu mozaik bahçesini de ziyaret etmenizi öneriyoruz. Arkeoloji Müzesi’ne çok yakın olduğu için mutlaka bu alana da uğramalısınız. Roma villasına inşa edilmiş olan mozaiklerin çıkarılmasıyla birlikte bu müzede mozaikler sergilenmeye başlamıştır. Yılın her günü müzeyi ziyaret edebilmeniz mümkündür.

Urfa Kent Müzesi

Urfa’nın kuruluşundan bugüne kadar olan her unsuru müze içerisinde görmeniz olanaklı hale getirilmiştir. Özellikle de Urfa hakkında daha detaylı bilgiye kavuşmak isterseniz bu müzeye mutlaka gelmelisiniz. Urfa’nın ticari, sosyal ve kültürel özelliklerine dair pek çok ayrıntıyı bulabileceğiniz bu müze hafta içi her gün açıktır.

Mutfak Müzesi

Urfa’dan bahsetmişken geniş bir yelpaze sunan mutfağından bahsetmemek olmaz. Urfa’nın mutfağına dair her ayrıntıyı görebileceğiniz bu müze ziyaretçilerini beklemekte. Giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek olmayan müze, her gün saat 09.00 ile 19.00 saatleri arasında açıktır. Ayrıca içerisinde yer alan balmumu heykelleriyle Urfa’nın mutfağı canlandırılmaya çalışılmıştır.