Sivas Merkezde Gezilecek Yerler

Sivas, İç Anadolu bölgesinde bulunan, tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin bir ilidir. Kültür ve doğa turizmi severler için uğrak noktalardan olan Sivas, yöresel yemekleri ile de dikkat çeken bir şehirdir.

Sivas, İç Anadolu bölgesinde bulunan, tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin bir ilidir. Kültür ve doğa turizmi severler için uğrak noktalardan olan Sivas, yöresel yemekleri ile de dikkat çeken bir şehirdir.

SİVAS ÇİFTE MİNARE

Sivas’a geldiğinizde Çifte Minare, sizi tüm ihtişamıyla karşılayacak ve sizi büyüleyecektir. Sivasın en önemli değerlerinden olan Çifte Minare, 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese, tuğla ve çini ile örgülü iki minaresi ve süslemeli taç kapısı ile dikkat çekmektedir. Medrese’nin kapalı mekanı zamanla yok olduğundan içine girip gezilemiyor.

ŞİFAİYE MEDRESESİ

Şifaiye Medresesi, Çifte Minare’nin tam karşısında yer almaktadır. Selçuklu döneminde hastaların burada tedavi edildiği ve tıp eğitimlerinin verildiği bir medrese görevi de görüyormuş. Günümüze kadar gelen bölümü Anadolu bölgesinin en büyük şifahanesi olarak gösteriliyor.

I. İzzeddin Keykavus tarafından 1217 yılında yaptırılan Şifahane içinde yer alan medrese bölümünde İzzeddin Keykavus’un türbesi de bulunuyor oraya giderek türbeyi de ziyaret edebilirsiniz

SİVAS ATATÜRK KONGRE MÜZESİ

Sivas Atatürk Kongre Müzesi, Atatürk ve Heyet-i Temsilliye tarafından 2 Eylül- 18 Aralık 1919 tarihleri arasında, Karargah olarak kullanılmıştır.

5 Ekim 1892 tarihinde Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından Mülki İdadi Binası olarak yaptırılmıştır.

Genç Osmanlı Sivil Mimarisinin güzel örneklerinden birisinin yansıtıldığı bu yapı 3 katlıdır.

Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsilliye tarafından Sivas Kongresinin 4-12 Eylül arasında burada toplanmasından dolayı ile tarihsel kimliğine kavuşmuştur.

1981 yılına kadar okul olarak kullanılan bina Restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra 1990 yılında müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır.

Tarihi Kongre Salonu ile Atatürk’e ait olan çalışma ve dinlenme odası kongrenin yapıldığı ilk gün ki hali ile muhafaza edilmektedir.

Ayrıca müzede, Sivas Kongresi sırasında ve sonrasında Sivas’ta alınan tüm kararlara ait belgeler, Genelkurmay başkanlığı Askeri Tarih Komisyonu ve Ateşe Özel Arşivi gibi bir çok belgelerin örnekleri müzede sergilenmektedir.

Sivas’a geldiğiniz de bu muhteşem tarihi mekanı ziyaret etmeden dönmek istemeyeceksiniz

DİVRİĞİ ULU CAMİ VE DARÜŞŞİFASI

Mengücekoğulları’nın yönetimi altında olunan dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camisi ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin en büyük görkemli yapıları arasında gösteriliyor. İki kübbeli türbeye sahip ve ona bitişik olarak yapılan bir hastaneden oluşmaktadır. Unesco Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Türkiye’nin bu listeye giren ilk mimari yapısı olarak da dikkat çekmektedir.

Ahlatlı Mimar Hürremşah tarafından çizilen ve yapılan yapı, plan tipi ve süsleme özellikleri bakımında benzersiz bir eser olarak görülmektedir. Camiye bitişik olarak inşa edilen iki katlı avlulu darüşşifası olan yapı, hastaların su sesi ile sağlıklarına kavuştuğu bir hastane olarak eşsiz özelliklere sahiptir.

Taşın adeta dantel gibi işlendiği Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Batı’nın barok mimarisinin bir başka Türk ve İslam Sanatında başka bir benzeri yoktur. Her ayrı sütün, sütün başlığı, kubbe içi tavan süslemelerinin her biri eşsiz bir üslup ve bezeme örneği olarak gösterilmektedir.

GÖK MEDRESE

Türk mimarisi ve süsleme sanatının birlikte görüldüğü en önemli ve ihtişamlı yapılardan birisi olan Gök Medrese, 1271 yılında 4.Kılıçarslan’ın oğlu 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yapılmıştır.

Gök Medrese’nin mermer taş kapısı Hacivat-Karagöz oyununu oynatacak kadar zengin bir görünüme sahiptir. İki katlı plan olarak tasarlanmıştır. Dini ilimlerin tahsil edildiği bu medrese 1926 tarihinde müzeye döndürülmüştür.

SİVAS ULU CAMİ

Anadolunun en eski camilerinden birisi olan Sivas Ulu Camii, Amadolu mimarlık tarihinde camilerde ki iç mekan fikrini geliştiren önemli yapılardan birsidir. Avlu girişinin 3 farklı yönden olan, düz damlı, dikdörtgen planlı, kufe tipli cami sınıfına giren ender yapılardan birisidir. Kubbe fikrinin henüz gelişmediği dönemde yapılmıştır. Danişmentliler döneminde yapıldığı kabul edilmektedir.

AŞIK VEYSEL MÜZESİ

Sivas’ın Sivrialan Köyü’nde bulunan Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun evi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1982 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde Aşık Veysel’in kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve onunla ilgili yayınlanan eserler sergilenmektedir. Aşık Veysel’i yaad etmek için her yıl 9-11 Temmuz tarihleri arasında Sivasta anma törenleri düzenlemektedir. Bunun yanı sıra Aşık Veysel Aşıklar Bayramı adı altında festival düzenlenmektedir.