22.01.2023 18:00:00

Ürgüp'de Gezilecek Yerler

Ürgüp'te Gezilecek Yerler

Nevşehir’e bağlı Ürgüp ilçesi en eski yerlerşim yerlerinden birisi olarak bilinmekte. Özellikle de içerisinde peribacalarının yer almasından dolayı Ürgüp en sevilen turistik destinasyonlardan birisi halini almıştır. Sevdiklerinizle beraber asla sıkılmayacağınız bir gezi turu arayışındaysanız Ürgüp’ü tercih edebilirsiniz. Hem doğal hem de kültürel güzellikleri sayesinde dolu dolu bir gezi deneyimi yaşamanız mümkün olacak. Ürgüp’te gezilecek yerlerkonusuna bu yazımızda sizler için değindik. Bu sayede zaman açısından da daha kaliteli bir gezi planlayabileceksiniz.

Kızılçukur Vadisi

Günbatımının izlendiği noktalar içerisinde yer alan bu vadi hem yerli hem de yabancı turistin ilgisini çeken yerler içerisinde bulunmakta. Kızıl tüflerle oluşmuş olan vadinin muhteşem bir doğa manzarasına eşlik ettiğini de belirtmek gerekmekte. Ürgüp’ün doğal güzelliklerini yakından görmek isteyen kişilerin Kızılçukur Vadisi’ni mutlaka ziyaret etmelerini öneriyoruz. Giriş için belli bir ücret ödemeniz gereken vadiye dilerseniz turlarla da gelmeniz mümkün.

Temenni Tepesi

Toplamda 80 metre yüksekliğe sahip olan bu tepenin manzarası herkesi kendine hayran bırakan türden. Ürgüp’ü kuşbakışı görebilme imkanını elde edebileceğiniz tepenin üzerinde tarihi dokuların da yer aldığını belirtmek gerekiyor. Osmanlı döneminden kalma olan mezarların haricinde 3. Alaeddin Keykubat’ın mezarı da bu tepenin üst noktasında bulunmaktadır. Tepeye yakın bir kısımda bulunan Aziz Yeorgios Kilisesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Tepenin hemen yakın kısmında yer alan çay bahçesinde geziniz sırasında oturup soluklanabilme imkanını da elde edebilirsiniz.

Mazı Yeraltı Şehri

Ürgüp’ten yaklaşık olarak 18 kilometrelik bir mesafede yer alan bu yeraltı şehrine özel aracınızla rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yoksa merkezden kalkan toplu taşıma araçlarıyla da Mazı Yeraltı Şehri’ne varabilirsiniz. Toplam 8 kattan oluşan bu yeraltı şehrinin 4 farklı yerden girişinin olduğu bilinmekte. Eski dönemlerde belli bölümlerinin sadece sığınma amaçlı kullanıldığı da elde edilen bilgiler arasında bulunmakta. Mutlaka gelmeniz gereken yerler içinde olan bu yeraltı şehri için girişlerin ücretli olduğunu da belirtmemiz gerekmekte.

Üzengi Vadisi

Diğer bir ismi Gomeda olan bu vadi, içerisinde dere de bulunduruyor. Etrafında bulunan ağaçlık kısımların genel olarak piknikçilerin durakları arasında olduğunu söylemek mümkün. Dilerseniz bu ağaçlık alanlarda sevdiklerinizle beraber piknik yapma imkanını elde edebilirsiniz. Ayrıca vadinin içerisinde bulunan maden suyu kaynaklarının da ziyaretçiler tarafından ilgi ile karşılandığı görülmekte. Özel araç sayesinde bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu alana ne yazık ki toplu taşıma aracı ile varılamamakta.

Ürgüp Müzesi

Ürgüp hakkında ziyaretçilere detaylı bilgiler sunan bu müze içerisinde farklı noktalardan çıkarılmış olan arkeolojik kalıntılar da yer almaktadır. Etnografik anlamda da oldukça zengin olan müze 1971 yılında ziyaretçilere açık hale getirilmiştir. Müzede Ürgüp haricinde çok eski devirlerden kalıntılara rastlamak da mümkün. Milyonlarca yıl öncesinden kalma olan dişi mamut fosilleri de müzede sergilenmektedir. Roma ve Bizans dönemlerine ait olan eşyaların da yine müzede sergilendiği görülebilecektir. Eşi benzerine rastlayamayacağınız ürünlerin Ürgüp Müzesi’nde yer almasından dolayı mutlaka görmeniz gereken müzelerden birisi olduğunu vurgulamalıyız.

Keşlik Manastırı

Kayaların içine oyularak yapılmış olan bu manastır, özellikle de yabancı turistin Ürgüp’te oldukça ilgisini çeken yapılar içerisinde bulunmakta. Farklı bölümlerden meydana gelen bu manastır Cemil Köyü’ne oldukça yakındır. 2 km uzaklıkta bulunan manastırı ziyaret ettikten sonra dilerseniz köyü de görmeye gidebilirsiniz.

Sarıhan Kervansarayı

Kervansarayın tarihi açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olması turistlerin Ürgüp içerisinde sıklıkla ziyaret ettikleri alanlardan birisi olmasına imkan sağlıyor. Sarıhan Kervansarayı’nın Selçuklu’dan kalma bir yapı olduğu bilinmekte. Ayrıca Selçuklu döneminde yapılmış olan son kervansaray olması ise bu yapıyı ayrıcalıklı kılmaktadır. Girişlerin ücretli bir şekilde yapıldığı kervansaray, Ürgüp’e yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta bulunmakta.

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, eski bir konağın farklı restore işlemlerinden geçirilmesinin ardından günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Konağın yaklaşık olarak 150 yıllık olduğu bilinmektedir. Kapadokya’nın hem tarihi hem de kültürü hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz müze içerisinde bez bebeklerin de bulunduğu görülmekte. Girişlerin ücretli olduğu müze içinde aynı zamanda konaklama hizmeti verilmektedir.

Cemil Köyü

Hem Anadolu hem de Rum kültürünü birarada yaşatan köylerden birisi olan Cemil Köyü, hem doğası hem de tarihi ile gelenleri kendine hayran bırakmayı başarmakta. İlçe merkezine 15 km mesafede bulunan köye toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabileceksiniz. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan köy içerisinde ayrıca Cemil Köyü Kilisesi de görülmeye değer yapılar arasında.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2857
Populer Yazılar
WhatsApp Destek!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz