Nevşehir Merkezde Gezilecek Yerler
Dünyanın 25 harikası listesi içerisinde yer verilen Peribacaları ile tanıdığımız yer olan Nevşehir, içerisinde pek çok güzelliği bulunduran yerlerimizden birisidir. Özellikle de doğal güzellikleri, vadileri ve yeraltı şehirleriyle yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir. Nevşehir'in merkez bölümünde gezmek için gezi rotası oluşturmadan önce bu yazımızı okumanızı öneriyoruz. Nevşehir merkezde gezilecek yerleri sizler için bir araya getirdik.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Bir dönem bu alanda Asurların yaşadığı düşünülmektedir. Elde edilen bilgilere göre de 60 metre derinliğe sahip olan bu yeraltı şehri, Nevşehir merkezde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Hem doğa harikası hem de tarihi açıdan mühim olan yeraltı şehri ziyaretçilerini bekliyor.
Nevşehir Kalesi
Nevşehir’in merkezinde yer alan bu kale Nevşehir’in sembolleri içerisinde bulunuyor. Eski Mahalle’de bulabileceğiniz kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Fakat kale bazalt kaya üzerine yapıldığı için bu zamana kadar sağlam olarak gelmeyi başarmıştır. Kalenin mükemmel manzarası sizlerin oldukça güzel fotoğraflar çekmenize de imkan tanıyacak bir ayrıntı.
Nevşehir Müzesi
1900’lü yıllarda toplanan tarihi eserlerin bir müzede sergilenmesi fikrinin ortaya atılmasıyla kurulmuş olan müze, tarihi olaylara da kaynaklık eder niteliktedir. İçerisinde Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın da bir heykeli yer almakta. Ayrıca eski çağlardan kalan eserlerin de müzede sergilenen unsurlar içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Nevşehir’in merkezinde yer alan bu müze, tarih hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak isteyen kişiler tarafından mutlaka ziyaret edilmeli.
Aşk Vadisi
Nevşehir’in merkezinde bulunan bu vadi, yürüyüş yapabilmenize imkan tanıyacak yerler içerisinde bulunuyor. Fakat bölgeye ulaşımın oldukça zor olmasından dolayı araçla yukarı çıkmanız pek de mümkün değil. Yürüyerek vadiye ulaşabilirsiniz. Çok farklı noktalar keşfedebileceğiniz bu vadi, merkezde yer almasından dolayı da sıklıkla tercih edilen yerlerden. Aşk Vadisi’nin diğer bir ismi de Bağıltepe Vadisi olarak biliniyor. 4900 metre uzunluğunda olan vadi sizleri büyüleyecek nitelikte. Mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.
Kaymaklı Yeraltı Şehri
Yine merkezde bulunan tarihi alanlardan birisi Kaymaklı Yeraltı Şehri’dir. Kapadokya’nın pek çok yeraltı şehri olduğu bilinmekte. Bu şehir ise onlardan sadece birisi. Toplam 8 kattan oluşan bu şehrin gezilebilmesi için 4 katı açık durumda. Mezarlık, vaftiz taşları ve kilise gibi yapıları bünyesinde bulunduran şehir, şarap mahzenleri ile yemek alanlarına da sahiptir. Eski dönemlerde bir yolculuğa çıkmak isteyenler mutlaka bu yeraltı şehrini gezi listelerine eklemelerini öneriyoruz.
Peribacaları
Nevşehir’de sadece Kapadokya’da değil pek çok alanda peribacası görmek mümkün. Fakat en yoğun olanlarının Kapadokya’da toplandığını görmek mümkün. Yıllardan beri oluşumunu tamamlayarak gelmiş olan bu yapılar turistlerin de yoğun ilgisini çeken doğal güzellikler arasında. Nevşehir’e gelmişken Peribacaları’nı görmeden ziyaretinizi sonlandırmayın.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi
Nevşehir’den 45 km uzaklıkta yer alan bu türbe, Horsanlı ilçesinin en önemli ismi olan Hacı Bektaş-ı Veli için açılmış olan bir müzedir. Yapı içerisinde Hacı Bektaş-ı Veli’nin el yazması eserleri, hat örnekleri ve onun özel kullandığı eşyalar sergilenmektedir. Alan farklı restore işlemlerinden geçirilmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Nevşehir’de mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir. Özellikle de Nevşehir’in ruhunu anlamak için Hacı Bektaş-ı Veli’yi anlamanız gerekmekte.
Göreme Açık Hava Müzesi
Özellikle kış mevsimlerinde kar yağışı ile beraber bambaşka bir atmosfere bürünen bu müze, fotoğrafçıların da uğrak yerlerinden birisi haline geliyor. Müze içerisinde yemekhane, mutfak, kilise ve şapel gibi yapılar görmek mümkün. Bu yapıların hepsi de kayaların içine oyularak oluşturulmuş. UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde yer alan müzede çok farklı alanlar keşfedebilir ve farklı fotoğraflar çekebilme imkanına da kavuşabilirsiniz.
Ortahisar Etnografya Müzesi
1916 yılında inşa edilmiş olan bu müze, ilk açıldığı dönemlerde otel olarak işletilmekteydi. Sonrasında müzeye dönüştürülen bu yapı, halkın yaşayış biçimini yakından görmenize imkan tanıyacak ayrıntılara sahip. İçerisinde kına gecesi, seyyar berber, ekmek yapımı gibi olayların canlandırıldığı balmumu heykelleri sayesinde, Nevşehir halkı hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek de mümkün hale geliyor. Müze günün belirli saatlerinde açıktır. Ayrıca müzeye giriş için belli bir ücret ödemeniz gerekmekte. Her yıl 27 Nisan’da müze içerisinde verilen oda orkestrasına katılma fırsatına da kavuşabilirsiniz.